cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis je cizopasná houba potřebující ke svému růstu specifické podmínky vysokohorských oblastí Činy a Tibetu, kde ji používá k léčení tradiční čínská medicína již více než 1200 let.
Cordyceps sinensis dovede pozitivně ovlivňovat a léčit mnoho oblastí v lidském těle a nyní se dostává i k nám. Užívá se dle individuálních potřeb každého pacienta.
Cordyceps sinensis je dokonalý přírodní lék.


Jak se pozná dobrý a kvalitní  Cordyceps

Jistě jste se už zamýšleli nad tím, jaký Cordyceps sinensis si pořídit. Jako přímí dovozci jsme se rozhodli svým zákazníkům, pro lepší orientaci na trhu s Cordycepsem, poskytnout seriozní informace, které jinde nenaleznete.

Latinsky …Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis je latinský název pro housenici čínskou. Tím však jeho členění nekončí. Dále se dělí do kmenů, kterých je asi 300 a nejznámější jsou 4 (CS-1, CS-2, CS-3 s CS-4). První tři z nich jsou sice bezpečné a účinné, avšak rostou příliš pomalu a z tohoto důvodu se pro komerční využití nehodí. Pro komerční využití se proto většinou používá kmen CS-4, který vytrvale a rychle roste. V Číně byl k tomuto účelu vybrám, kmen CS-4 pochází z provincie Čching-chaj je to severovýchodní část historického území Tibetu původně nazývanou Amdo. Tento osvědčený kmen Cordyceps sinensis CS-4 se užívá jako náhrada za divoce rostoucí kmeny Cordycepsu. Jeho léčivé účinky prozkoumala řada studií a v roce 1988 byl v Číně schválen jako lék pod názvem Jin Shui Bao. Aby mohl být Cordyceps sinensis vpuštěn bez obav na trh, musely být provedeny testy jeho bezpečnosti a mnoho studií, jež prokázaly jeho účinnost a bezpečnost. Po více než 20 letech klinických testů musíme konstatovat, že některé jejich výsledky jsou ohromující. Cordyceps sinensis má velice pozitivní účinky na lidské tělo.
 

Pěstováníhouby Cordyceps sinensis

Cordyceps můžeme dále rozlišit podle toho, kde byl vypěstován. Pro komerční využití existuje přírodní pěstování v jeho přirozených lokalitách nebo pěstování v laboratorních podmínkách na submerzní kultuře. Laboratorní a skleníkový cordyceps lze pěstovat kdekoliv. Nejlepší je však ten, který se pěstuje přírodně především území  Číny v horských  oblastech a na horských pastvinách v provinciích Qinghai, Tibetu, Sichuan, Yunnan, Gansu a Guizhou. Přesně tam roste nejkvalitnější Cordyceps sinensis s vysokým obsahem a vyváženým poměrem všech účinných látek včetně vitamínů a polysacharidů.  
 

Zpracování Cordycepsu

Ať se Cordyceps vypěstuje kdekoliv na světě, musí se zpracovat do podoby, ve které jde pohodlně užívat. K výrobě léčivého prášku se používá pouze mycelium houby. Zle jej zpracovat několika způsoby.

1. Sušení a rozemletí houby

Jde o jednoduchý a levný  způsob zpracovaní. Takto zpracovaný Cordyceps se musí spotřebovat do 1 roku od jeho vyrobení, protože se rychle degraduje a po této době je už bezcenný a nepoužitelný k léčebným potřebám. Navíc při tomto zpracování nedostanete z mycelia tolik pro zdraví prospěšných látek, jako třeba u fermentace. Ale i takto připravený prášek se může plnit do kapslí, které jsou určeny k další spotřebě.

2. Extraktce (vyluhování) pomocí rozpouštědla

Metoda extrakce je chemickou metodou, kdy se oddělují látky s větší rozpustností od těch s menší dle zvoleného typu rozpouštědla. Účinné látky se rozpustí v extrakčním rozpouštědle a tento extrakční roztok se pak musí odpařit a prášek se následně suší. Takto vyrobený extrakt je ale velice drahý. Z tohoto důvodu se „ředí“ s neutrální surovinou a to v poměru 10:1 až 100:1. Až po naředění se plní do kapslí a prodává zákazníkům. Tento postup není přírodní ani trochu, je důležité vědět, jakou chemikálií byly účinné látky extrahovány a v jakém poměru byl extrakt naředěn, protože od toho se odvíjí kvalita a léčivá síla prášku extrahovaného z Cordyceps sinensis. Většina prodávaného Cordycepsu CS-4 na našem trhu je vyrobena tou to technologií.

3. Fermentace (kvašení) a sušení

Nejčistší přírodní způsob zpracování mycelia Cordyceps sinensis je jeho fermentace a následné sušení. Touto metodou dochází je zvýšení nutričních hodnot sušiny. Při fermentaci dochází k následné tvorbě vitamínů, aminokyselin i polysacharidů. Další výhodou fermentace je, že dojde k jeho konzervaci a prodloužení trvanlivosti prášku. Fermentace ne tradiční přírodní zpracování houby Cordyceps sinensis.

 
Náš renomovaný výrobce fermentovaného mycelia houby Cordyceps sinensis používá k jeho zpracování nejnovější technologie a postupy. Provádí tzv. submerzní fermentaci mycelia. Jedná se o hloubkovou fermentaci v řízeném a promíchávaném bioreaktoru. Takto vytvoří produkt nejvyšší kvality, protože každá část prášku je stejnoměrně zfermentovaná. Proces se ukončí přesně v bodě, kdy prášek obsahuje největší množství léčivých polysacharidů. Po usušení se s práškem už neděje nic dalšího a jen se plní do kapslí, jež jsou určeny pro koncového zákazníka.

Náš cordycepssinensis

Náš Cordyceps sinensis není „divoký“ Cordyceps. Je však pěstován a sklízen ve vysokohorských oblastech v okolí  Tibetu v minimální nadmořské výšce 3500 m n. m. Jeho pěstování má co nejvíce připomínat růst divokého Cordycepsu v jeho přirozeném prostředí. Díky vysokohorským podmínkám, velmi rozdílné teploty ve dne a v noci, vlhkost vzduchu, nižší okysličení a tlak vzduchu, vzniká jeden z nejlepších Cordycepsů, jež má vysoké procento polysacharidů a to až 30% oproti jiným,které jsou pěstované z čistě komerčních důvodů. Kvalita tohoto Cordycepsu  se nedá srovnat s pěstováním Cordycepssu v laboratorních nebo ve skleníkových podmínkách, kde jsou dosaženy pouze nízké hodnoty vitamínů a polysacharidů jen 8 – 25%.
 
Prášek Cordycepsu by měl mít nejméně 30% polysacharidů, čím méně polysacharidů obsahuje o to má nižší účinnost a horší kvalitu. Je to známka toho, že jej vypěstovali v laboratořích za pomoci „submerzní kultury“, kde se mycelium pěstuje v kapalném médiu.
 
 

Co jsou to polysacharidy (MPS)?

Acemannan, arabinosa, galaktosa, glukosa, mannosa, rhamnosa, xylosa, kyselina hexuronová, kyselina glukuronová, kyselina galakturonová, celulosa  a další. Zjednodušeně  jde o 4 skupiny:
  • Skupina krátké – protizánětlivé
  • Skupina střední – tzv. zametači volných radikálů
  • Skupina dlouhé – antipatogenní mukopolysacharidy
  • Skupina extra dlouhé – stimulanty imunitního systému

Dobrý a kvalitní Cordyceps s vysokým obsahem polysacharidů a kvalitním zpracováním má zastoupení všech skupin polysacharidů a díky tomu má ty nejlepší vlastností.

Želatina nebo Vegan kapsle? 

Kapsle s účinnou látkou a nejedná se jen o Cordyceps, by měla být, pokud je to technicky  možné, vždy vegetariánská. Je  to 100% přírodní dvoudílná kapsle rostlinného původu složená z hydroxypropylmethyl celulózy, bez barviva a dalších éček. Kapsle je pouze rostlinného původu a plně respektuje  kulturní, náboženské a stravovací návyky různých cílových skupin. Na co vám totiž  kvalitní Cordyceps, když je naplněn v želatinové kapsli, kterou do těla dostanete i škodlivé látky – „éčka“ a jiné složky. Jsou to většinou  kluzné látky (steran hořečnatý, sorbitol, polyvinylpyrrolidon, chondroitin sulfát), které se požívají při plnění prášku do těchto kapslí. Kapsle totiž musí při plnění klouzat ve výrobním zařízení a plnění kapslí na lince jde pak rychleji a kapsle „nelepí“.  Kluzné a protispékavé látky  se většinou používají při výrobě u velkých milionových sérií, protože automatická  linka musí nepřetržitě „běžet“ a kapsle se  při zavírání nesmí lepit na uzavírací „kolíky“. Pomocné kluzné látky jsou údajně bezpečné, ale jsou tam a zabírají místo účinným látkám. Existuje také technologie – poloautomatické zařízení – k plnění účinných látek, kde se kluzné látka nemusí používat. Výroba je sice pomalejší, technologie  je dražší, ale je „čistá“.  Tato technologie výroby se většinou  používá při plnění kapslí na zakázku při výrobě malých sérií do 50 000 ks kapslí. U vegan kapsle se kluzné látky používat nemusí, protože tato kapsle „nelepí“.
 
Želatinové kapsle jsou měkké a tvrdé, vyrábí se většinou na bázi želatiny a vody. Želatina je vyrobena z  pojivových tkání složených z aminokyselin. K výrobě želatiny jsou  použity části  různých zvířat zejména  kostí, hovězí kůže a vepřovice. Všichni víme, že zvířata dostávají antibiotika a další nezdravé látky, mají různé nemoci  např. nemoc  šílených krav, slintavka a kulhavka a další, jež v jejich tělech přetrvávají i s antibiotiky na věky. Říká se sice, že želatinové kapsle jsou všeobecně bezpečné, ale občas se nějaký problém najde. Ne všechny účinné látky lze plnit do vegetariánských kapslí. Nedostanete do nich tekuté látky, léky které plní do měkkých želatinových kapslí. Přesné formule účinných látek (léčiv) se plní většinou do tvrdých želatinových kapslí. Např. směs tří účinných látek, která je přesně dána složením propočítaným na mg a je obsažena v kapsli. Tyto látky se navzájem podporují, aby byla dosáhnuta 100% účinnost látek v kapsli podporující vaše zdraví. Je to tím, že želatinové kapsle jsou na rozdíl od vegan kapslí všechny naprosto stejné a přesně vyrobené až na setiny mg. 
Pro dobrou kvalitní  želatinovou kapsli platí však jedno pravidlo. Želatina použitá na její výrobu musí pocházet ze zdravých a kontrolovaných zvířat a továrna, která tyto kapsle vyrábí, by měla být ověřená. Registrovaní výrobci kapslí  jsou pravidelně kontrolováni veterinární správou dané země. Pro dvojí kontrolu by měla projít každá nová šarže prázdných kapslí před samotným naplněním účinnou látkou projít vstupní  kontrolou výrobce léků či doplňků stravy. Továrna by měla mít k provedení kontroly vlastní testovací zařízení, včetně HPCL a navíc by měla být certifikována WHO-GMP.  To je záruka toho, že zde  platí přísná pravidla kontroly  na všechny výrobní kroky léků a doplňků, které obsahují  želatinovou kapsli. Pokud jsou dodrženy všechny popsané postupy, máte záruku toho, že i tato kapsle je „čistá“.
 
Tyto informace ví však pouze dovozce nebo výrobce. Překupník a pátý překupníček na internetu nemá šanci se k nim dostat. Tam, kde tyto informace nedostanete ani nevíte, co kupujete, protože oni sami pořádně neví, co prodávají. Překupníci a překupníčci na internetu neznají rozdíl mezi želatinovou a vegan kapslí, protože je to ani nezajímá. Pouze překupují výrobky, k nim dostanou nějakou základní informaci a ostatní si okopírují na webu od konkurence. Všichni mají  stejné informace a dál už je nic nezajímá. Prodávají vše dohromady, klidně zdravou výživu dohromady  se „šroubky“ nebo domácími potřebami. Varuji také při koupi těchto zdravých produktů na Slevomatech  za „super cenu se slevou“. Ano super cena je dobré lákadlo, ale kvalita žádná, protože jsou produkty v podstatě vyrobeny pouze pro Slevový portál. Tomu totiž musíte dát 30% z prodeje provizi a ještě udělat 50% slevu na výrobek. Jaká může být kvalita takových produktů, ať si posoudí každý sám! Vše se orientuje pouze na zisk. 
 
Přímý dovozce a výrobce má  v České republice ze zákona  povinnost připravit označení (etiketu) na výrobek a doplnit na ni všechny účinné látky. Navíc musí připravit výrobek k prodeji, tak aby odpovídal platným zákonům včetně notifikace na Ministerstvu zdravotnictví, které provádí  svým jménem. Pouze dovozce, který připravuje výrobek a nechává si ho nejlepší kvalitě vyrobit tak, aby odpovídal platným zákonům země, ví a musí o tomto výrobku vědět všechny podrobnosti a může vám je poskytnout.

 

Ptáte se, proč se většinou vše dává do želatinových kapslí?

Želatinové kapsle jsou 3x levnější než Vegan kapsle. Na jednom 120 ks balení se je to rozdíl až 30 Kč, to ovlivňuje cenu a výrobek se může prodávat levněji. V milionových sériích jsou to velká čísla. Pokud je to možné, snažíme se všechny naše doplňky stravy  plnit do vegan kapslí které jsou 100% bezpečné. Pokud to není možné, plníme do želatinových kapslí, ale za podmínek, které jdou zde uvedeny. Je pouze na zákazníkovi, když tyto  informace má, co a od koho si zvolí produkt koupit.
 

Naše výroba

Náš výrobce Cordycepsu má k dispozici veškerá nejmodernější zařízení včetně certifikací. Navíc  při zpracování polysacharidů z rostlin a hub jsou výrobní podmínky postaveny přesně podle GMP. Při výrobě polysacharidů, je systém HACCP systém plně aplikován společně s normou nařízení o produkci ze strany výrobce. Navíc společnost výrobce byla schválena normami: ISO9001, ISO14000, OHSMS18000 a certifikaci systému HACCP. Aby byla zajištěna 100% kvalita produktů, jsou veškeré suroviny  a celá výroba pod kontrolou HACCP.  Výrobce je  vybaven nejmodernější analytickým a měřícím zařízením, jako je HPLC, GC, UV záření, atd.  Každý výrobek má své certifikační schvalovací číslo, které u výrobku uvádíme.
 
Naše produkty Ganoderma lucidum a Cordyceps sinensis již v roce 2011 prošly pozitivní zkouškou u mezinárodní instituce Korea Research Institute of Bioscience and Biotechnology. Tento ústav pro kontrolu léčiv v Jižní Koreji se zabývá mimo jiné i vývojem a výzkumem. Mezi jeho poslední úspěchy patří vývoj genomu schopného řízení proliferace nádorových buněk a identifikaci mechanismu řídícího růst na NPY bázi. Ústav otevřel dveře novým možnostem pro léčbu Parkinsonovy nemoci, rakoviny, cukrovky, obezity a dalších  nemocí, jež byly v minulosti známé jako nevyléčitelné.
 
Při výrobě kvalitního Cordycepsu se používá kvalitní patentované sprejové sušení s vysokotlakým předsušením, což je nejlepší nejšetrnější způsob zpracování pro zachování nejvyššího počtu aktivních složek Cordycepsu. Tímto druhem zpracování zůstane zachováno až 95% účinných látek, surovina má  lepší chuť, složení a také vzhled a  barvu při srovnání s jinými technikami sušení. Toto sušení dosahuje extrémně nízkého obsahu vlhkosti v produktu 1-3%, která zabraňuje růstu bakterií, plísní, enzymů a tak inhibovat průběh reakcí, které by mohly vlhkostí vzniknout. Je to však drahá technologie. Špatné je to, že některé továrny proto, aby snížily cenu suroviny a ušetřily, používají k sušení pouze horký vzduch. Toto levnější sušení je nekvalitní a touto metodou  „spálí“  skoro všechny účinné látky, zejména polysacharidy. Používáním takto sušeného Cordycepsu do těla nedostanete žádné účinné látky nebo pouze jenom zlomek toho, co tam  po tomto způsobu sušení zůstalo.
 
Pokud se zajímáte o koupi, vždy se informujte o tom, kde byl Cordyceps vyroben a vypěstován, jaké složení má a jakou technologií byl zpracován a vyroben. Doručuji vždy vědět, kolik procent polysacharidů Cordyceps obsahuje a jaké je účinné množství prášku v kapsli mg (200mg, 300mg, 500mg). Tím je dána celková váha balení na gramy a od toho se odvíjí také účinnost a délka užívání balení. Samozřejmě i cena, to vše si dobře propočítejte. Moje doporučení před koupí výrobku zní: vše si důkladně zkontrolujte, a pak se rozhodněte. Chráníte si tím své zdraví a zdraví blízkých. Jenom důslednou kontrolou budete vědět, co si za své peníze pro své zdraví kupuje.

Informace pro všechny naše potenciální zákazníky

Náš Cordyceps je nabízen ve 100% přírodních vegan kapslích s minimálním 30% obsahem polysacharidů a dalších účinných látek, které obsahuje prášková složka fermentovaného Cordycepsu Sinesis. Tato forma prášku je komerčně pěstována a pochází z vysokohorských oblastí Tibetu. Je 100% USDA a Certified Organic EU. Uvidíte, že u nás platíte nejlepší cenu za super kvalitu. Ptáte se, proč máme takovou dobou cenu? Dovážíme Cordyceps přímo od výrobce, nemáme žádné mezičlánky a nepodporujeme MLM. Zastáváme prodej na přímo, dovozce-zákazník, a proto si můžeme dovolit nejlepší kvalitu za nejlepší cenu.

Zdravá výživa

Zdravá výživa a strava je součást zdravého životního stylu, do kterého spadá i pohyb. Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, jistě znáte pojmy jako Zelený (mladý) ječmen nebo chlorella, což jsou velice známe doplňky výživy.